حاشیه های ۳۵ سال نبرد حقوقی ایران در محاکم بین المللی در گفت و گو با محسن محبی (روزنامۀ ایران)

لحظه هایی که دلم برای ایران لرزید

 

حمیدرضا بازگشا- محمدرضا عزیزی


خیابان طالقانی مانند همه جای تهران، پذیرای بهار پیش هنگام شده است. زهر سرما شکسته و نور خورشید هم دیگر به کم رمقی بهمن ماه نیست. در یکی از روزهای زمستانی اما شبه بهاری تهران به ساختمان مرکز امور حقوق بین الملل آمدیم تا وعده مصاحبه با دکتر محسن محبی محقق شود. آن طرف خیابان، ساختمان اتاق بازرگانی ایران در مقابل مرکز حقوقی بین المللی قرار گرفته و کمی آن سو تر ساختمان های وزارت نفت قرار دارند. تصادفی یا هدفمند، محل مرکز حقوقی بین المللی در جایی قرار گرفته که تقاضا ها برای استفاده از خدمات آن کم نیست. اما محسن محبی کیست؟

چهره ای کمتر رسانه ای که در یکی دو سال اخیر رونمایی شده، یعنی زمانی که ایران به استناد عهدنامه مودت بین دولت های ایران و امریکا که ۶۳ سال پیش (۱۳۳۴) به امضا رسیده، دو پرونده شکایت را در دیوان بین المللی دادگستری (لاهه) علیه امریکا مطرح کرد و به عنوان رئیس مرکز حقوقی بین المللی و نماینده دولت در دیوان بین المللی دادگستری، تیم حقوقی ایران را تشکیل داد و در جلسات دیوان حضور یافت و در هر دو پرونده، رأی دیوان در این مرحله از رسیدگی به نفع ایران صادر شد: یکی دستور موقت دیوان علیه امریکا به خاطر بازگرداندن تحریم ها پس از خروج امریکا از برجام و دوم رد ایرادات مقدماتی و صلاحیتی امریکا و رأی صلاحیتی به نفع ایران در قضیه توقیف قریب دو میلیارد دلار اموال ایران توسط امریکا. گرچه هر دو پرونده در مراحل مقدماتی است اما همین مقدار موفقیت، بخش کوچکی از فعالیت های رسانه ای شده این مرکز است. به قول دکتر محبی، الزام ذاتی حقوقدانان به متانت، محافظه کاری و کم حرفی و در کنار خاصیت محرمانگی پرونده های حقوقی بین المللی آن هم در دعاوی که دولت ها به عنوان خوانده و خواهان مقابل هم قرار می گیرند- باعث شده فعالیت های این مرکز و مسئولان و شخصیت ها و متخصصانی که در آن کار می کنند، چندان شناخته نشوند و دستاوردهای آنان تبلیغ نشود. کافی است بدانیم یک فقره فعالیت های متخصصان این مرکز، دفاع در مقابل بیش از ۳۷۰۰ شکایت امریکا علیه ایران در دیوان داوری ایران-امریکا است که پس از امضای بیانیه های الجزایر (۱۳۵۹) تشکیل شد. خواهان های امریکایی در این دعاوی، ده ها میلیارد دلار خسارت علیه ایران مطالبه می کردند اما با تدبیر و دفاع حقوقدانان و متخصصان این مرکز حقوقی کشور، با شیوه های حقوقی مختلف مختومه شده و اگر هم در جایی ایران محکوم شده، در مقایسه با ادعا های اولیه امریکایی ها به رقمی ناچیز تقلیل یافته است و در مقابل ده ها میلیارد دلار مطالبات امریکایی ها، ایران جمعاً کمی بیش از دو میلیارد دلار پرداخته و متقابلاً در همین حدود مطالبات خود را از طریق همین دیوان داوری، دریافت کرد. علاوه بر این، آخرین مورد از دستاوردهای آن در سال ۱۳۹۴ بود که یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار از مطالبات ایران از دولت امریکا، دریافت شده است. دکتر محسن محبی رئیس مرکز حقوقی بین المللی نهاد ریاست جمهوری چندی پیش به احترام قانون منع به کارگیری بازنشستگان پس از ۳۵ سال کار در این مرکز، استعفا داد. اما دانش و تجربه های پرارزش او در طی این سال ها چیزی نیست که دولت و چنین مرکزی از آن بی نیاز شود از این رو، گرچه پست سازمانی دولتی ندارد، اما وی به عنوان نماینده در دیوان بین المللی لاهه همچنان مشغول خدمت است. محور گفت و گوی ما با دکتر محسن محبی شناخت و شناساندن فردی است که بیش از ۳۵ سال، در محاکم بین المللی به همراه همکارانش در مرکز حقوق بین المللی در مقابل دعاوی مطروحه علیه دولت در مراجع بین المللی، از حقوق کشور دفاع کرده و پیگیر حقوق ایران بوده اند:

 

آقای دکتر در اغلب پروندهایی که در محاکم بین المللی حاضر بوده اید، نماینده ایران در مقابل کشور یا کشورهایی بوده اید که قدرتمند هستند و علاوه بر نفوذ دارای تیم های حقوقی برجسته ای هستند. آیا اتفاق افتاده که در مقابل تیم آنها احساس ضعف کنید و ایرانی بودن را افتخار ندانید؟

 من تنها نبودم اما هیچگاه طی ۳۵ سال گذشته احساس شکست و نومیدی نکردم و تا جایی که به من مربوط می شده همواره با اعتماد به نفس ناشی از اتکا به فضل پروردگار و مختصر تجربه و دانشی که داشتم؛ کار کرده ایم. هیچگاه در مدیریت حقوقی ام، با روش آزمون و خطا کار نکردم. البته بخش عمده اینها به دلیل همکاری حقوقدانان و استادان ایرانی بوده که به من اعتماد به نفس می داد. به هر حال، این کاری که در این سال ها انجام شده، حاصل یک کار جمعی است و نباید به حساب یک فرد نوشته شود.

 

لحظه های خوب و بدی که در این ۳۵ سال تجربه کرده اید، چه بوده است؟

در این سال ها دو لحظه برایم ماندگار شده است. بعضی خیلی شیرین و بعضی خیلی تلخ و دردناک. یکی از لحظه های شیرین روزی بود که دیوان بین المللی لاهه دعوای ما را پذیرفت و دستور موقت علیه ایالات متحده امریکا اعلام شد؛ خیلی شیرین بود، هرچند همه آنچه مورد درخواست ما بود حاصل نشد. این اولین پیروزی پس از انقلاب در عرصه بین المللی و در سطح حقوقی آن هم در بالاترین مرجع قضایی جهان (دادگاه لاهه) بود. البته من نتوانستم در آن روز به لاهه بروم و همکارانم در جلسه قرائت دستور حاضر شدند. آن روز در دانشکده حقوق بودم و کلاس داشتم اما از چند روز قبل می دیدم که در اغلب محافل حقوقی کشور و در دانشکده های حقوق در مورد این موضوع صحبت می کردند و در فضای مجازی اعلام کرده بودند که جریان قرائت دستور دیوان بین المللی به طور زنده در سالن اجتماعات دانشکده های حقوق پخش می شود. بعداً شنیدم که در بعضی دانشکده ها یا محافل- درست یادم نیست- وقتی دستور موقت قرائت شد، سرود ای ایران پخش شده... این لحظه برایم خیلی شیرین بود. خودم با همکارانم در دانشکده به صورت زنده دستور را می شنیدم. لحظه تلخ هم زمانی بود که بنده همراه سایر همکارانم در دیوان بین المللی لاهه نشسته بودیم و هیأت امریکایی در مورد تروریسم علیه ایران صحبت می کردند. آنجا دست آدم بسته است و نمی شود وسط جلسه اعتراض کرد یا طرف را متوقف کرد که حرف نزند! باید می نشستیم و این مهملات را گوش می کردیم. البته بعداً وقتی نوبت ما شد هم من به عنوان نماینده رابط دولت و هم وکلای ایران، پاسخ مناسبی به این ادعاها و اتهامات دادیم اما در آن لحظه، شنیدن و طرح اتهام های پیاپی و بدون سند در مقابل ۱۵ قاضی بین المللی علیه کشورم، برایم بسیار سخت بود و غصه هم می خوردم.

 

آیا در پرونده ای بوده که بدانید حق با ایران نیست اما به اقتضای شغل و اینکه مأمورید و معذور، مجبور به دفاع ناحق از ایران شده اید؟

خیر! در همه این پرونده ها باور به حقانیت کشورم داشتم. امیرالمؤمنین(ع) فرمود لِلْحَقِّ دَوْلَه، لِلْباطِلِ جَوْلَه. خداوند در کلمه حق، قدرتی گذاشته که سرانجام پیروز می شود و دوران جولان باطل، گذراست. اگر پیش آمده که بررسی کردیم و دیدیم که در پرونده ای ذیحق نبودیم، به مسئولان یا دستگاه دولتی ذیربط گفته ایم که این ادعای شما به جایی نمی رسد و به عنوان دولت، نباید ادعای نادرست طرح شود. البته پیروزی کلمه حق، خود به خود رخ نمی دهد. با فکر و مدیریت و نظارت دست یافتنی است. بدون تلاش امکان پذیر نیست. اگر حقوقدانی بخواهد باطلی را با ترفندهای حقوقی و حیله های قانونی، لباس حق بپوشاند، تلاش او محکوم به شکست است. در این دو پرونده ای که در دیوان بین المللی لاهه علیه امریکا طرح کردیم، باور داشتیم که حق با ایران است. برگرداندن تحریم ها چه توجیهی و چه معنایی دارد؟ یعنی چه که دولتی پای سندی را امضا کند و بعد به خاطر رقابت ها و دعواهای داخلی شان از آن خارج شود! و یعنی چه که پول یک دولت خارجی را بر خلاف همه اصول و موازین حقوق بین الملل و برای ادعاهای واهی، ضبط و مصادره کنند، این حیله و سوء استفاده از قانون است. این کار امریکا که دادگاه های آن مصونیت قضایی و اجرایی ایران را نادیده گرفته و کنگره آن کشور هم یک قانون خاص وضع کرده و این منابع پولی بانک مرکزی را برای دعاوی تعدادی امریکایی، قابل ضبط و مصادره دانسته، هیچ نمونه ای در دنیا ندارد (بجز کانادا- آن هم به صورتی دیگر). به نظر من این سیاست امریکا به سامان نخواهد رسید، زیرا بنیان آن یکسره بر باطل و زور است. البته به شرط آنکه ما هم که صاحب حق هستیم، بتوانیم ادعاهای خود را عالمانه، درست و فارغ از شعار و دشنام طرح و پیگیری و مدیریت کنیم.

 

پس از رأی دیوان بین المللی لاهه و اعلام پیروزی حقوقی ایران در مقابله ایالات متحده امریکا، واکنش ها و برخورد مردم با شما چگونه بود؟

دو گونه برخورد شد؛ استادان و حقوقدانان و وکلای دادگستری همه خوشحال بودند و لب به تقدیر گشودند. بعضی مردم عادی بسیار دوستانه و همدلانه تحسین کردند و ستایش نمودند ولی برخی هم با تعجب و شگفتی می پرسیدند که با این همه هجمه های تبلیغاتی و فضای دشمنی بین ایران و امریکا، چه عهدنامه مودتی بین این دو کشور وجود دارد؟! یا می گفتند این، کار بی فایده ای است چون امریکا قطعاً دستور دیوان را اجرا نمی کند. در پاسخ به ستایش کنندگان، جز سپاس از قدرشناسی شان سخنی نداشتیم. پیام های تبریک و تقدیر فراوانی هم برایم آمد. برای دوستان و همکارانم هم از این پیام ها زیاد می آمد. من همواره می گفتم که این دستاورد، مربوط و متعلق به همه جامعه حقوقی ایران است.

اما یکی از این پیام ها بسیار برایم دلنشین بود. فرستنده اش را نمی شناختم. شخصی در اینستاگرام اش نوشته بود و یک دوستی برای من فوروارد کرد. یک نوشته ای بود با این مضمون متن یادم نیست اما مفادش این بود که «نه سلبریتی بودند، نه فوتبالیست، نه هنرپیشه... عده ای حقوقدان متخصص و وطن دوست و مسلمان بودند که با فروتنی و تواضع، بدون سرو صدا و تبلیغات رفتند و کاری کردند کارستان برای ملک و ملت...» و اما در مورد کسانی که تردید می کردند درباره فایده این کار و اجرای دستور دیوان، یک اشکال این است که اینها حقوق بین الملل را با حقوق داخلی مقایسه می کنند و انتظار دارند همان طور که دستور و رأی قاضی داخلی دارای ضمانت اجرای مشخص و عملی است، رأی دیوان بین المللی هم فوری اجرا شود. اگر فرصتی دست می داد توضیح می دادیم. در یکی دو مصاحبه هم توضیح دادم که در عرصه بین المللی دولت ها حضور دارند و قدرت متمرکز یا دولت مرکزی وجود ندارد و اجرای تصمیمات دیوان لاهه موکول به همکاری دولت ها خصوصاً دولت محکوم علیه است. البته به موجب یک تحقیقی که چند سال پیش انجام شده، قریب ۸۵ تا۹۰ درصد تصمیمات دیوان، با یک فاصله زمانی، بالاخره عملاً اجرا شده است و فراموش نکنید که بی اعتنایی به دستور و رأی دیوان، هزینه سیاسی زیادی برای کشور متخلف و امریکا دارد و به اعتبار و وجهه آن لطمه جدی می زند. به علاوه، دیوان، فی نفسه واجد اهمیت زیادی است چرا که حقانیت موضع ایران و نامشروع بودن عمل امریکا در بر گرداندن تحریم ها را- لااقل در این مرحله مقدماتی- نشان داد که بسیار مهم است. کما اینکه هم اکنون امریکایی ها در تلاش هستند تا دوباره علیه ایران یک اجماع بین المللی ایجاد کنند اما سایر کشورها با استناد به محکومیت امریکا در دیوان لاهه، مقاومت می کنند به هر حال، امریکا مسئولیت بین المللی دارد و در مراحل بعدی رسیدگی، مسلماً خسارات ناشی از عدم اجرای دستور دیوان را مطرح می کنیم.

 

اصالتاً اهل کدام شهر هستید و چه شد که علاقه مند به علم حقوق شدید؟

پدرم اهل آشتیان ولی مادرم اهل تهران است و من نیز در این شهر به دنیا آمده ام. چون پدرم فردی روحانی و از متقدمین بود، ازکودکی با مسائل دینی و تعالیم مذهبی مأنوس و آشنا بودم. در سال ۱۳۴۸ در رشته اقتصاد در دانشگاه شیراز که آن موقع خیلی معتبر بود و با دانشگاه پنسیلوانیا امریکا کار می کرد، پذیرفته شدم. ولی بعداً به توصیه پدرم به علم حقوق روی آوردم. البته ایشان یک شرطی را برای ادامه تحصیل در حقوق عنوان کرد که هیچگاه قاضی نشوم! و می گفت «قاضی روی باریکه ای از آتش راه می رود.» من هم هیچگاه سراغ قضاوت نرفتم.

 

معمولاً حقوقدانان علاقه دومی هم دارند که وجه بارزی از شخصیت آنها در آن علایق نمود پیدا می کند. علاقه شما چیست؟

 در سال هایی که فرصتی داشتم با مجله های ادبی و فرهنگی و مطبوعات همکاری می کردم و مقالاتی می نوشتم و بیشتر فعالیتم در عرصه ادبیات و هنر و نقد ادبی بود.

 

از شعرای معاصر کدام یک تأثیر بیشتری روی احساسات شما گذاشت؟

فروغ فرخزاد، احمد شاملو و اخوان ثالث.

 

آخرین کتابی که خوانده اید؟

«مرگ، کسب و کار من است» با ترجمه احمد شاملو. هفته قبل هم رمان جنایت و مکافات داستایفسکی را برای بار دوم دست گرفتم. اخیراً رمان «چهره مرد هنرمند در جوانی» اثر جیمز جویس را خواندم که درخشان است. با ترجمه بی نظیر منوچهر بدیعی و حواشی و یادداشت های ایشان و صالح نجفی. زندگی خود جویس است به عنوان نوجوانی که در یک مدرسه مسیحی درس می خواند و بر می کشد تا دوران بلوغ و جوانی اش که می شود «مردی...» با همه سوانح احوال و عوالم دینی مسیحی و پرسش های این «مرد هنرمند» از چند و چون آنها. سرشار از معنویت و زیبایی و زندگی ...


خاطره ای از دوران کودکی دارید که احساس کرده باشید حقی پایمال شده و تا الان به یادتان مانده باشد؟
 روز ۱۵ خردادماه سال ۱۳۴۲ نوجوانی ۱۳-۱۲ ساله بودم و در مدرسه علوی تحصیل می کردم. چون شهر شلوغ شد آقای علامه ناظم مدرسه گفتند که به خانه هایمان بازگردیم و مدرسه تعطیل می شود. مدرسه علوی در خیابان فخرآباد بود و هنگام بازگشت از مدرسه، زنده یاد حجت الاسلام غلامرضا دانش که دبیر زبان انگلیسی نیز بود به سبب آشنایی با پدر، من را با خودرو شخصی به خانه برد. در خیابان ژاله متوجه منظره غریبی شدم. خیابان مملو از سرباز و تانک بود و در همان عوالم کودکی و نوجوانی برایم تعجب آور بود که برای کشتن یک نفر که نیازی به این همه اسباب نظامی نیست! لابد می خواهند همه را بکشند! بعد این سؤال در ذهنم پیچید که آیا جایی است تا افراد از این تانک ها شکایت کنند؟! زنده یاد دانش آشتیانی پس از شنیدن سؤال کودکانه و ناشیانه من با لبخندی گفت که به موقع اش از اینها هم شکایت می کنند.

 

بارزترین چهره حقوقی که می شناسید؟

دکتر سید حسن امامی که بعدها در فوق لیسانس حقوق خصوصی، افتخار شاگردیش را هم داشتم، برای من جایگاه خاصی داشتند. ایشان به ما تعهدات در حقوق رم درس می داد که درس بسیار مهم و سنگینی بود. هنگامی که در دوران لیسانس کتاب ۶ جلدی حقوق مدنی ایشان را می خواندیم؛ برایم جای تعجب داشت که چگونه یک فرد روحانی با عبا و عمامه و تحصیلات حوزوی، با حقوق سایر کشورها از جمله فرانسه و سوئیس هم آشنا شده و به خوبی آنها را با آموزه ها و مبانی فقه اسلامی ترکیب می کند. این، در چشم من و خیلی های دیگر احترام فراوانی برمی انگیخت. در بین استادان خارجی هم پروفسور فرانسوا ریگو استاد راهنمای من در دوره دکترای حقوق بین الملل، که یک انسان به تمام معنا و یک حقوقدان نمونه بود. به نظرم وی یکی از مصادیق بارز این کریمه است که فرمود «هر کس روی به خدا آورد و نیکوکار باشد، اجر او با خداوند است» و در بعضی آیات می گوید «خداوند اجر نیکوکاران را ضایع نمی کند». این استاد درجه اول، به ایران هم خدمات زیادی کرده و در یکی از پرونده های ایران قاضی ویژه ایران بودند. همه این استادان، بر گردن ما حق تعلیم دارند و خدایشان بیامرزد.

 

دوست دارید آیندگان از شما چگونه یاد کنند؟

بنده خدا و خادم مردم و کشور!

 

به نظرتان چه حق یا حقوقی در کشورهای غربی وجود دارد که در ایران نیست؟

حق شهروندی!؛ فاصله بسیاری با آن داریم هر چند که حرف های زیادی در مورد آن می زنیم و حتی آیین نامه و منشور هم برایش تدوین می کنیم اما در عمل رعایت نمی شود. این مسأله حق شهروندی، در قانون اساسی ما آمده آنجا که از حقوق ملت صحبت می کند. اگر همان اجرا شود، بسیاری از مشکلات حل می شود. این موضوع از زمان دولت اصلاحات مطرح شد و یک قانونی هم تصویب شد. بعداً معاون اول دولت آقای احمدی نژاد نیز یک دستورالعمل مفصلی صادر کرد. در دولت آقای روحانی هم اهتمام جدی و زیادی به آن شد و الحق خیلی کار کردند، اما به نظرم خیلی نیازی به این کارها نیست بلکه بیش از همه و پیش از هر کاری باید مبانی حقوق شهروندی درست فهم شود و تبدیل به عقیده عمومی و مطالبه عمومی شود چون در مقابل حقوق شهروندی، تکلیف دولت است به رعایت و تضمین آن! این کار جز با فرهنگ سازی- که خیلی هم کار دشواری است- ممکن نیست. حق شهروندی و رعایت آن نیاز به بخشنامه و غیره ندارد. باید فکر و تربیت درستی داشته باشیم. حقوق شهروندی یعنی وقتی پای دستگاه عابربانک ایستاده اید کسی از پشت سر به دستگاه خیره نشود! یا وقتی که به کلانتری محل یا فلان اداره دولتی مراجعه می کنیم، دنبال دوستان و آشنایان برای سفارش قبلی نباشیم و مطمئن باشیم حقوق ما رعایت می شود، یا شهرداری حق نداشته باشد به هر قیمتی فضای عمومی و حتی آسمان شهر را بفروشد و ...

 

شما تحصیلکرده و فعال در حوزه حقوق بین الملل هستید و ارزش و معنای معاهدات بین المللی را می دانید. چه احساسی داشتید زمانی که رئیس قبلی دولت قطعنامه های بین المللی را بی ارزش و بی اثر عنوان می کرد و تعابیری خارج از عرف درباره آنها به کار می برد؟

بسیار تأسف می خوردم که چرا از ظرفیت های بین المللی به درستی بهره نمی گیریم. فکر می کردم چرا اینها نمی دانند که با انکار و دشنام چیزی به دست نمی آید و دیدیم که چیزی هم به دست نیاوردیم. غصه می خوردم که چرا ما باید چنین تصویری از خودمان در جامعه بین المللی ترسیم کنیم و چرا نمی دانند که اگر ضعف و ایراد و انتقادی به جامعه بین المللی داریم، باید وارد بازی شویم و سعی کنیم با مشارکت، آن را برطرف کنیم. باید عضو جامعه بین المللی بشویم. سهمی بدهیم و سهمی بگیریم، چیزی بدهیم و چیزی بگیریم.
تعبیرهایی که در آن مقطع زمانی درباره مجامع بین المللی می شد، شایسته ما ایرانی ها و مسلمان ها نبود. من همیشه می گویم که بهترین دوست ما در عرصه بین المللی، حقوق بین الملل است به شرط آنکه ظرفیت هایش را بشناسیم و بتوانیم با دانش و تجربه از آن استفاده کنیم و بهره مند شویم.

 

یکی از موضوعات حقوقی چالش برانگیز در کشور ما در این روزها، پیوستن ایران به کنوانسیون های پالرمو و معاهدات گروه اجرایی اف ای تی اف است؛ نظرشما به عنوان حقوقدان چیست و چه توصیه ای به مخالفان دارید؟

به عنوان یک حقوقدان، پیوستن ایران به پالرمو و اف سی تی را توصیه می کنم چرا که این مقررات برای سلامتی مالی و بانکی است و ساز و کار و تضمین های بسیار خوبی برای این منظور دارند. خصوصاً در این روزها که به همکاری بانک های خارجی و روابط کارگزاری بین بانکی نیاز بیشتری داریم، این توصیه، توجیه بیشتری پیدا می کند. مخالفان هم در این قسمت از موضوع مخالفتی ندارند زیرا آنها هم طرفدار مبارزه با پولشویی اند و موافق شفافیت مالی و مبارزه با فساد هستند؛ اما نگرانند که مبادا با پذیرفتن این اسناد مجبور به افشای پاره ای از اطلاعات شویم که در سیاست خارجی نظام بویژه در حمایت از جنبش های آزادیبخش، نقش مهمی دارد یا دغدغه دارند و نگران این هستند که جریان ها و گروه های سیاسی که از نظر ما گروه های رهایی بخش محسوب می شوند، از نظر بعضی کشورهای دیگر غربی تروریست محسوب شوند و الزاماتی را برای ما ایجاد کند. به نظرم راه حل این دغدغه ها و نگرانی ها این نیست که خودمان را از ظرفیت بزرگ بانکی و مالی بین المللی محروم کنیم و در معرض مشکلات عجیب و غریب قرار دهیم. آن هم در شرایطی که فشار تحریم های امریکا روز به روز بیشتر و گسترده تر می شود. دغدغه مخالفان قابل درک است، اما راه علاج و پاسخ به آن، مقاومت در برابر پذیرش و تصویب این مقررات بین المللی نیست؛ به نظرم با تحفظ هایی که می شود گرفت؛ به خوبی می توانیم کار را مدیریت کنیم.

معتقدم برای الحاق به این دو سند باید منافع ملی را میزان قرار دهیم، خرد جمعی را حاکم کنیم و عقاید شخصی و علایق سیاسی و جناحی را کنار بگذاریم.

 

ایران چقدر ظرفیت دارد که در دیوان بین المللی لاهه حضور مؤثر داشته باشد؟ آیا احتمال دخالت ملاحظات سیاسی و نفوذ قدرت های بزرگ در دیوان وجود دارد.

اگر منظور شما از حضور مؤثر این است که مثلاً در پرونده های ایران مسائل سیاسی دخالت داده نشود و امثال اینها، عرض می کنم به هر حال دیوان رکن قضایی ملل متحد است و قضات آن هم توسط مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل انتخاب می شوند. اما دیوان خصوصاً در ترکیب فعلی آن، سعی زیادی کرده و می کند که اعتماد کشورها را به صحت عمل و اتقان در رسیدگی جلب کند و نسبت به استقلال خود بسیار حساس و مراقب است. قضات دیوان هم از بین شخصیت های معتبر و برجسته حقوقی دنیا هستند و معرف فرهنگ ها و نظام های حقوقی گوناگون اند و جایگاه رفیعی دارند. بنابراین این طور نیست که علایق یا سیاست های این کشور و آن کشور را در تصمیم گیری خود تأثیر دهند. اما خوب یک  ضرب المثل امریکایی می گوید «قضات هم روزنامه می خوانند!» یادتان نرود که سیاست و قدرت، به مسأله لیل و نهار بشر تبدیل شده است! و از آن گریزی نیست... و اما قاضی ایرانی که در هر دو پرونده معرفی کردیم، آقای دکتر ممتاز هستند که چهره ای بین المللی و جایگاه علمی رفیعی هم دارند. ایشان در یک دوره رئیس کمیته ششم کمیسیون حقوق بین الملل بوده اند که مسائل بسیار مهم حقوق بین الملل در آنجا بحث می شود و استادان و حقوقدانان برجسته ای عضو آن هستند. بنابراین اگر جایگاه ایشان بیشتر از سایر قضات دیوان از نظر علمی و تجربه کارهای بین المللی نباشد؛ قطعاً از آنان هم کمتر نیستند. البته قاضی ویژه که دولت ها در دیوان بین المللی لاهه معرفی و منصوب می کنند، مستقل از دولت است و نماینده یا وکیل دولت به شمار نمی رود؛ و چه بسا علیه دولت منصوب کننده نیز رأی بدهد. اما نقش این قاضی ویژه بیشتر توضیح و روشن کردن مواضع دولت ناصب در دیوان است، خصوصاً که قاضی ویژه با مسائل حقوقی داخلی کشور آشنایی بیشتری دارد. به هر حال دعاوی بین المللی بین دولت ها بسیار پیچیده هستند و خواه ناخواه یک مقداری آمیزه سیاسی هم در آنها هست که قابل اجتناب هم نیست.